Postautor: Vondagar » 18 lip 2010, 19:45
średnio:
1. ok. 3-6 dni w beczce (fermentacja burzliwa)
2.jak ktos chce potem zlac z nad osadu do drugiej beczki i fementacja cicha jesli chodzi i procent to juz zrobil sie w bużliwej w cichej poprawiamy klarowność i lepszy smak. - ten okres mozna pominać (przy robienu z ekstraktu-brewkitów) ale 6-10 dni zalezy jakie piwo.
3. potem mozna ladowac do butelek ( min. 14 dni w butelce)
srednia ilość to ok. 40 butelek (z brewkitów to i 45)
czyli zeby sprobowac 0,5 l trzeba poczekac min. 20 dni. Fakt faktem ze jak wpadniemy w trans to robimy beczke z beczka.
koszty:
1. Brewkit (nachmielony ekstrakt 36 zł (np. wes) + 1 kg cukru 2 zl+ drożdze np. safale 04 10 zł + kapsle 4,5 + butelki z tym to problemu nie ma bo jak ktos piwo pije ma ich ciagle pod dostatkiem + koszty wysyłki ok, 20 zł) - piwo wychodzi o.k (80 zł) 1,7 za butelke
2. Ze słodu - ześrutowany slód ok. 25 zł, chmiel ok. 6 zl, + kapsle 4,5+ wysyłka 20 zł (55 zł) - 1,35 zł
do tego koszty poboczne czyli srdodoki dezynfekujace (ja polecam pirosiarczan sodu wychodzi najtaniej ok. 7 zł 700 g wystarczy na 4 warzenia) koszty energi elektrycznej, wody. Zeby robic bezposrednio ze słodu potrzeba duzy gar ok. 23-25 l a taki sobie kosztuje ok. 140 zł
gdzies na alegro widzialem gar do pasteryzacji 25 l elektryczny!!! za 120 zl
Aby obiniżac koszty trzeba robic wieksze zamównia np. chmiel kupowac po 100 g (koszt ok. 7 zł) kapsle w pakach po 200 11 zł, do tego jest metoda odzyskiwania drożdży z poprzeniej warki (ja właśnie sobie odzyskalem i stoja w lodówce i czekaja na nastepny nstaw)
Logistycznie: pasuje miec odstep do wody, wanny! kuch. elektrycznej, i do ciemnej chłodnej piwnicy. Nalezy pamietac ze w warunkach pokojowych jest problem w okresie upałów bo.... drożdze gina w powyzej 27 st. a ostatnio przy upalach bylo 31!
smak piwa zaczyna sie ponoć zawsze poprwic im dłuzszy okres w butelece.
Co do brewkitów to powiem ze oparte sa o wrzucenie 1 kg cukru i to chyba najbardziej obniza ich smak (piwo wchodzi w nute owocowa cos jak jabkowy reds) Ponoc ten posmak zanika wraz z czasem stania w butelce.
O wiele lepiej wychodza piwa robione z procesem zacierania czyli bezposrednio ze słodu, (bez dodawania cukru), i moim zdaniem chmiel z szyszek anie z granulatu.
W każdym razie:
najszyciej i najpewniej to robic piwo z brewkitu (raz ze potrzeba minimum srodków na start)
najewktywniej i najbardziej dobre jakosciowo oraz najtansze rozwiazanie to piwo robione bezpośrednio ze słodu.