Piwo każdy ważyć może

Miejsce codziennych dyskusji na wszelkie tematy.

Awatar użytkownika
Vondagar
Posty: 2692
Rejestracja: 01 maja 2007, 12:00
Lokalizacja: Mielec

Piwo każdy ważyć może

Postautor: Vondagar » 15 lip 2010, 13:56

Wiec tak wczoraj pilem swoje 1 ważne piwo i !!! jest calkiem nieźle, okazuje sie ze to nic specjalnego i trudnego, piwo pilsimy z kumplem młode bo ma zaledwie 10 dni od rozlewu, a powinno jeszcze poleżec w piwniczce tak dodatkowe 2 tyg. £adnie sie pieni, deko zrypalismy mu smak za malo nachmielenia, ale tak czy siak bije na glowe korporacyjne twory kukurydziano spirytusowe.

a tu etkieta do tego szlachetnego trunku

Obrazek

Zachecam innych do ważenia swojego piwka jest to o wiele łatwiesze od robienia wina czy bimbru, a satysfakcja gwarantowana.

Ja już mam za soba 3 warke tym razem zrobilismy bezpośrednio ze słodu ... to naprawde nic trudnego.

Awatar użytkownika
Ibran
Posty: 1979
Rejestracja: 11 lut 2007, 12:00
Lokalizacja: Imladris

Postautor: Ibran » 15 lip 2010, 18:29

To może się podzielisz swoją metodą tworzenia złocistego trunku? :wink: Przywieź też coś na zjazd, tak żeby każdy mógł spróbować gdyby chciał. :D

Awatar użytkownika
Vondagar
Posty: 2692
Rejestracja: 01 maja 2007, 12:00
Lokalizacja: Mielec

Postautor: Vondagar » 15 lip 2010, 21:15

hehe cos wezme z tym ze bede jechal pociagiem wiec za duzo tego nie bedzie.

Awatar użytkownika
Vondagar
Posty: 2692
Rejestracja: 01 maja 2007, 12:00
Lokalizacja: Mielec

Postautor: Vondagar » 17 lip 2010, 19:54

znalazlem takie cos mylse ze w sposób dostepny i miarodajny pozwoli zacząć kazdemu fanatykowi piwa... ważyć swoje.

http://browar-elefant.blogspot.com/2010_05_01_archive.html'

Awatar użytkownika
Ibran
Posty: 1979
Rejestracja: 11 lut 2007, 12:00
Lokalizacja: Imladris

Postautor: Ibran » 17 lip 2010, 23:17

Stary, zaczyna mnie to interesować... Ile mniej więcej kosztuje wyprodukowanie butelki 0,5? Zakładając, że mam cały potrzebny osprzęt, tylko muszę zakupić drożdże, chmiel itp. itd.?

Awatar użytkownika
Aron
Posty: 3005
Rejestracja: 06 kwie 2007, 12:00

Postautor: Aron » 18 lip 2010, 10:24

hmm a moze konkurs na nazwe twojego browca ?vondi

Awatar użytkownika
Vondagar
Posty: 2692
Rejestracja: 01 maja 2007, 12:00
Lokalizacja: Mielec

Postautor: Vondagar » 18 lip 2010, 19:45

średnio:
1. ok. 3-6 dni w beczce (fermentacja burzliwa)
2.jak ktos chce potem zlac z nad osadu do drugiej beczki i fementacja cicha jesli chodzi i procent to juz zrobil sie w bużliwej w cichej poprawiamy klarowność i lepszy smak. - ten okres mozna pominać (przy robienu z ekstraktu-brewkitów) ale 6-10 dni zalezy jakie piwo.
3. potem mozna ladowac do butelek ( min. 14 dni w butelce)

srednia ilość to ok. 40 butelek (z brewkitów to i 45)

czyli zeby sprobowac 0,5 l trzeba poczekac min. 20 dni. Fakt faktem ze jak wpadniemy w trans to robimy beczke z beczka.

koszty:

1. Brewkit (nachmielony ekstrakt 36 zł (np. wes) + 1 kg cukru 2 zl+ drożdze np. safale 04 10 zł + kapsle 4,5 + butelki z tym to problemu nie ma bo jak ktos piwo pije ma ich ciagle pod dostatkiem + koszty wysyłki ok, 20 zł) - piwo wychodzi o.k (80 zł) 1,7 za butelke

2. Ze słodu - ześrutowany slód ok. 25 zł, chmiel ok. 6 zl, + kapsle 4,5+ wysyłka 20 zł (55 zł) - 1,35 zł

do tego koszty poboczne czyli srdodoki dezynfekujace (ja polecam pirosiarczan sodu wychodzi najtaniej ok. 7 zł 700 g wystarczy na 4 warzenia) koszty energi elektrycznej, wody. Zeby robic bezposrednio ze słodu potrzeba duzy gar ok. 23-25 l a taki sobie kosztuje ok. 140 zł
gdzies na alegro widzialem gar do pasteryzacji 25 l elektryczny!!! za 120 zl

Aby obiniżac koszty trzeba robic wieksze zamównia np. chmiel kupowac po 100 g (koszt ok. 7 zł) kapsle w pakach po 200 11 zł, do tego jest metoda odzyskiwania drożdży z poprzeniej warki (ja właśnie sobie odzyskalem i stoja w lodówce i czekaja na nastepny nstaw)

Logistycznie: pasuje miec odstep do wody, wanny! kuch. elektrycznej, i do ciemnej chłodnej piwnicy. Nalezy pamietac ze w warunkach pokojowych jest problem w okresie upałów bo.... drożdze gina w powyzej 27 st. a ostatnio przy upalach bylo 31!



smak piwa zaczyna sie ponoć zawsze poprwic im dłuzszy okres w butelece.


Co do brewkitów to powiem ze oparte sa o wrzucenie 1 kg cukru i to chyba najbardziej obniza ich smak (piwo wchodzi w nute owocowa cos jak jabkowy reds) Ponoc ten posmak zanika wraz z czasem stania w butelce.
O wiele lepiej wychodza piwa robione z procesem zacierania czyli bezposrednio ze słodu, (bez dodawania cukru), i moim zdaniem chmiel z szyszek anie z granulatu.

W każdym razie:

najszyciej i najpewniej to robic piwo z brewkitu (raz ze potrzeba minimum srodków na start)

najewktywniej i najbardziej dobre jakosciowo oraz najtansze rozwiazanie to piwo robione bezpośrednio ze słodu.

Awatar użytkownika
Vondagar
Posty: 2692
Rejestracja: 01 maja 2007, 12:00
Lokalizacja: Mielec

Postautor: Vondagar » 19 lip 2010, 10:40

2 ostatnie posty wywalilem nie o piwie i nie na temat


Wróć do „Karczma”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości